Szükségünk van rá – keresőoptimalizáló eszköz

Mostanában nem sok keresőoptimalizáló eszközt használunk, mert általában nem sokat érnek a munkálataink alatt. Viszont, van egy eszköz, ami új távlatokat nyithat számunkra, ha SEO-ba kezdünk.

Most bemutatjuk, hogy mire és miképpen lehet használni. Az ötletet más ajánlására hajtottuk végre és igaz, működik Ha érdekel a dolog, akkor az alábbi cikkünkben bemutatjuk ezt az eszközt, hogy mire és hogyan lehet használni.

SEMRush

SEMRush oldal ellenőrző eszköz

Ez a keresőoptimalizáló eszköz.

Az eszköznek a neve SEMRUSH, ami egy online keresőoptimalizáló eszköz.

A Semrush segítségével meg tudjuk mérni a helyezéseket, de lehet kulcsszavakat kutatni, bejövő linkeket ellenőrizni, konkurenciát monitorozni és akár tökéletes SEO Auditot is készíteni.

Érdekes ez a rendszer, mert ez már a magyar nyelvű kulcsszókutatásra is alkalmassá vált az elmúlt hónapokban.

Azt viszont a szemünk előtt kell tartanunk, hogy van egy ingyenes verziója ennek programnak és van egy fizetős része is. Most csak az ingyenes verzióra összpontosítva írjuk le, hogy miket is tudunk elvégezni ezzel az online eszközzel, de a fizetős verzióval is foglalkozni fogunk. A regisztrációt ajánljuk, mert akkor az ingyenes verzióhoz képest több lekérést hajthatunk végre. Telefonszám megadása után 1 napig PRO hozzáférést is kaphatunk.

Domain név áttekintése

Első lépésnél Domain név áttekintését adhatjuk meg, egyből rengeteg hasznos információhoz juthatunk. Lássuk ezeket sorra!

Amire oda kell figyelnünk az a Organic Search. Itt az alábbiakat tudhatjuk meg.

  • mennyi az oldal becsült nem fizetett forgalma,
  • mennyi kulcsszóra ér el érdemi helyezést és forgalmat,
  • mennyi a forgalom becsült értéke.

Ezek az tájékoztatások fontosak lehetnek a számunkra. Hogy mire jók és használhatóak ezek? Most részletesebben fogjuk mi is megvizsgálni ezt a portált.

Becsült organikus látogatók

Ez adja meg azt, hogy mennyi az oldal becsült organikus látogatóinak száma. Itt megtudhatjuk, hogy mennyi a saját oldalunk becsült organikus forgalma, ez nem egy nagy előny.

Ennek a segítségével megtekinthetjük, hogy a mások oldalánál mi mennyire vagyunk erősebbek, esetleg gyengébbek. Mekkora az értékünk a piacon.

Elegendő, ha megnézzük a piacvezető 5-10 weboldalt és máris rálátásunk lesz ez alapján, hogy milyen lehetőségek vannak előttünk. De a Semrush ezen funkciója nem csak a már meglévő konkurencia feltérképezésében ad segítséget, hanem, ha új piacnyitáson jár az eszünk, akkor is jól használható ez a funkció.

Kulcsszavak száma

Ez egy másik nagyon fontos mutatója az oldalnak az, hogy nagyjából hány kulcsszóra kap forgalmat az adott website. Ez is akkor hasznos, ha saját magunkat a versenyben lévő oldalakkal vetjük össze. Könnyű rádöbbeni arra, hogy rengeteg kulcsszóra nem céloztunk, és hogy milyen lehetőségek vannak még a piacon. Nekünk csak 100 kulcsszavunk van a konkurenciának 500? Akkor ideje új oldalakat és tartalmakat készítenünk.

A forgalom becsült értéke

Ez nem annyira lényeges információ, de mutatószámként elfogadható a számunkra, mivel ez az organikus forgalom becsült piaci értékét adja meg. Mennyit kell Adwords-ön fizetnünk.

Linkek kimutatása a keresőoptimalizáló eszközben

A következő dobozban  link adatok tekinthetünk meg. Ezt mi ugyanúgy néztük meg mint a másik felhasználó, aki minket is ide ugrasztót. A Semrush ebben az összefoglalóban három dolgot mutat meg:

  • az összes backlink szám kimutatása,
  • összes hivatkozó domain kimutatása,
  • és a hivatkozó IP címek száma.

Itt ennél a résznél, a  részletes adatok is kinyerhetőek (, konkrét backlink,  horgonyszöveg stb.), de egy konkurencia-összehasonlításra is alkalmas ez az eszköz.

Itt a részletes információk adott, pontosabban kinek mennyi hivatkozó domain-je, és mennyi linkje van összesen. Részletesen ez azt jelenti, hogy kinek mennyire erős a linkprofilja. Érdemes ezeket az adatokat összevetni az organikus forgalommal. Ha az én linkprofilom erős, de a forgalmam alacsony, annak mi lehet az oka? Így, nem igazán használhatóak ki a lehetőségek? Így tovább a kérdésekkel. Összeségében legalább egy tucat kérdést tehetnénk fel az eredmények megadása után.

Már ezekkel az előzetes adatokkal sok hasznos tájékoztatásokat kaphatunk a Semruch keresőoptimalizáló eszköz segítségével.

Az organikus forgalom változása

A Semrushban az organikus forgalom napi szintű változását is követhetjük grafikon segítségével. Itt megtekinthetjük azt, hogy napról-napra a Semrush becslése szerint hogyan alakult az oldal organikus forgalma. De hogyan becsüli meg ezeket az adatokat?

Nálunk, akik a SEO-val, magyarul a keresőoptimalizálással foglalkozik nagyon jó arra, hogy észleljük azt, hogy jelentős algoritmusfrissítés történt meg a Googlenál. Ez az eszköz használható volt a Pingvin algoritmus idején. Itt ilyenkor megtekinthetjük azt, hogy mely oldalak organikus forgalma esett vissza, vagy ugrott meg. Ennek segítségével azonosítani tudjuk a linkprofilra eső Pingvin hatásokat is.

Aki nem keresőoptimalizálásból éldegél, úgy mint mi, annak sem érdektelen ez az ábra. Itt megfigyelhetjük, hogy mik a hosszútávú piaci trendek. Ki az, akinek hanyatlik az organikus forgalma, sőt még azt is megtekinthetjük, hogy kinek nő? Ennek a használata után, máris megtudhatjuk, hogy melyik a nyerő stratégia az organikus forgalom növelésére.

Itt kiválaszthatjuk a konkurenciát, pontosabban azokat, akik felfelé jönnek, és akár a Semrush segítségével kikutatható, hogy milyen taktikát folytat. (Például.: kulcsszavak, backlinkek)

Linkek

Ha nincsen linkprofil-vizsgáló eszközünk, akkor ez egy remek funkciója a SEMRush-nak. Itt kimutathatjuk, hogy konkrétan milyen url-ről kapunk linket, de még a konkurenciák is megtekinthetőek.

A megvizsgálás megtekintésével megvizsgálhatjuk, hogy a konkurencia honnan kap linket és vajon van-e mód lemásolni az ő linkprofilját. Természetesen nem mindenhonnan érdemes linket szerezni.

Indexed Pages – Itt a top oldalakról tájékozódhatunk

Itt megtekinthetjük azt, hogy mely al-oldalak kapnak sok linket. Mire jó ez? Nos, talán van egy olyan al-oldalunk amiben nagy potenciák rejlenek.

Reméljük felkeltettük az érdeklődésüket erről a szoftverről.

Címke , , , .

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.